Αγία Κυριακή Καλονερίου, ο Νέος και ο Παλιός Ναός (Βίντεο και Φώτο)


Αγία Κυριακή Καλονερίου του Δήμου Βοΐου του Ν. Κοζάνης. Στο 30ο Χλμ. (περίπου) Κοζάνης - Καστοριάς και 1,5 χλμ (περίπου) μακριά από το Χωριό Καλονέρι στα ανατολικά του, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Κυριακής.  Δείτε τις φωτογραφίες και το Βίντεο που ακολουθεί !

Δείτε και το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ εδώ:



Ο Νέος Ναός (που θα δει ο επισκέπτης πρώτα μόλις φτάσει..) χτήστικε σχετικά πρόσφατα, το 1970 με
..
 

την ευθύνη των εργασιών να την έχει Αρχιμάστορας και εργολάβος από το Χωριό Γαλατινή (γνωστό για τους καλούς μαστώρους του) Οικονομικά θα συνδράμουν κάτοικοι του Χωριού αλλά και των γύρω περιοχών. 

  Οι εργασίες μέχρι να ολοκληρωθεί ο Ναός θα κρατήσουν 3 χρόνια, στις εργασίες θα βοηθήσουν πολλοί,  ανάμεσά τους και ο Παπαγιώργης, κατά Κόσμον Γεώργιος Καλαϊτζής (πρώην Ιερέας του Χωριού-συνταξιουχος πλέον) ως λαϊκός τότε και μετέπειτα θα γίνει ο Ιερέας της ενορίας του Καλονερίου (ένας άξιος και ταπεινός κληρικός που εργάστηκε για πολλά χρόνια για το καλό της ενορίας και την πνευματική καθοδήγηση των ενοριτών του ώσπου να συνταξιοδοτηθεί και στην θέση του θα έρθει ένα επίσης άξιος απλός και ταπεινός ιερέας, ο Πατήρ Μιχαήλ για να συνεχίσει το έργο του παπαγιώργη!)

Η Παλιά Εκκλησία της Αγίας Κυριακής
 Ο Παλιός Ναός, άγνωστο το πότε χτήστικε, αν και σύμφωνα με τα λεγόμενα παλαιοντολόγων θα πρέπει να χτήστικε κατά το 1600 μ.χ. περίπου. ο Παλιός Ναός βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πίσω και στην ανατολική πλευρα από το νέο Ναό. 
 
Εκτός από το κτίσμα σώζεται η Ιερά και θαυματουργή εικόνα της Αγίας Κυριακής. Κατα καιρούς έχουν γίνει πολλές ληστίες μέσα στο Ναό κατά τον παρελθόντα χρόνο και ανάμεσα σε αυτές μεγάλη απώλεια το μεγαλοπρεπές τέμπλο του Ναού που έχει κλαπεί δυτυχώς.

 


   Πολλα τα Θαυματα και σύμφωνα με μαρτυρίες θα αναφέρουμε μερικά:
1) Παλιά κάποιος Τούρκος πήγε το βράδυ να κλέψει το καλαμπόκι που ανήκε στην Εκκλησία της Αγίας Κυριακής, αλλά όταν πήγε να φύγει με το άλογό, του εκείνο έκανε γύριζε γύρω - γύρω από τον περίβολο της εκκλησίας με αποτέλεσμα να τον καθηστερήσει και μέχρι να το καταλάβει όταν άρχησε να αχνοφέγγει πρόλαβαν και τον συνέλαβαν.
2) άλλο ένα Θαυμα που έγινε σχετικά πρόσφατα έχει να κάνει με ένα παιδάκι που δεν μπορούσε να μιλήσει. Οταν οι γονείς πήγαν μαζί με το παιδάκι αυτό στην Εκκλησία της αγίας Κυριακής να προσκηνύσουν. Μόλις το παιδάκι άνοιξε την πόρτα να μπει μέσα.. Ω του Θαυματος το Παιδί άρχησε να ομιλάει κανονικά. 

3)και τέλος ένα ακόμα από τα πολλά, μια κοπέλα που έπασχε απο βαριά ασθένεια "φιλοξένησαν" για λίγες ημέρες την εικόνα της Αγίας στο σπίτι τους και αφού επικαλούντας την βοήθεια της αγίας με παρακλήσεις και προσευχές η κοπέλα άρχησε σιγα- σιγά να αναρώνει μέχρι που γιατρευτηκε.. 
 
 
Η Εκκλησία λειτουργεί κάθε χρόνο στην εορτή της Αγίας, με Πανηγυρικό εσπερινό στις 6 Ιουλίου και στις 7 (ανήμερα της εορτής) με πανήγυρικό όρθρο και Θ. Λειτουργία. Πάρα πολλοί οι επισκέπτες τόσο το βράδυ στον εσπερινό όσο και τηο πρωΐ ανήμερα της εορτής να προσκηνύσουν της εικόνα της Αγίας.

 Για τους κατοίκους του Καλονερίου η Αγία Κυριακή είναι η προστάτιδά τους και την Λατρέυουν, δεν είναι τυχαίο ότι έχουν επιλέξει αυτήν την ημέρα για να γιορτάσουν (το Πανυγήρι τους!!) 
Κάθε Χρόνο συνηθίζεται από τους κατοίκους να φιλοξενούν για μια ημέρα (το κάθε σπίτι) την εικόνα της Αγίας στο σπίτι τους.




\
Να ευχηθούμε η Αγία Κυριακή να είναι για όλους μας Βοηθός και πρεσβευτής μας στο Θεό, Αμήν!

 
Φωτογραφίες & Επιμέλεια Βίντεο: Διονύσης Μπόσιακας








Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology