Ελληνίδα επιστήμονας που ανακάλυψε το γονίδιο που ευθύνεται για την παιδική λευχαιμία

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ υπήρξε επικεφαλής της έρευνας την οποία διεξήγαγε το κέντρο καρκίνου, Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Ηγενετίστρια – βιολόγος και η ομάδα της, εξέτασαν 1.450 ασθενείς με οξεία μυελογενή.. λευχαιμία και παρατήρησαν πως ενώ δείχνει να είναι η ίδια αρρώστια, στη βάση της χωρίζεται σε 11 υποομάδες.
Τα κύρια χαρακτηριστικά τα οποία διαχωρίζουν αυτές τις υποομάδες είναι η ηλικία και η γονιδιακές μεταλλάξεις οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο ανταπόκρισης στη χημειοθεραπεία. Προχωρώντας σε βάθος την έρευνα, έφεραν την ομάδα της κυρίας Παπαεμμανουήλ μπροστά στην διαπίστωση πως το 70% των διαφορών στην εξέλιξη της λευχαιμίας οφειλόταν στις γονιδιακές μεταλλάξεις.



Η δημοσίευση της έρευνας στο περιοδικό “New England Journal of Medicine” και στην παρουσίασή της στο 21ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αιματολογίας στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο του 2016, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση μεταξύ των επιστημόνων.


Η Έλλη Παπαεμμανουήλ «κατετάγη» στην… έρευνα κατά του καρκίνου αμέσως μετά το πτυχίο της στη Γλασκόβη το 2004. Αμέσως πήρε υποτροφία στο Ίδρυμα Έρευνας κατά του καρκίνου στο Λονδίνο. Σήμερα, η διακεκριμένη και παγκοσμίου φήμης επιστήμων, πρωτοστατεί στις έρευνες της γενετικής προδιάθεσης του καρκίνου αλλά και σε όσες έρευνες έχουν να κάνουν με την παιδική λευχαιμία.


Η Έλλη Παπαεμμανουήλ, είναι επικεφαλής ερευνών σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου, με στόχο να συλλέξει και να εξετάσει 17.000 δείγματα που θα καλύπτουν όλες τις μορφές μυελογενούς και λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας.

Πηγή: briefingnews.gr




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology