Άγιος Παΐσιος: «Την πατρίδα μας την αγαπάει ο Χριστός . Δεν θα μας αφήσει έτσι..»






elladapaisios2
Ο Άγιος Παΐσιος τονώνει, με τις αλήθειες που του αποκαλύπτει το Άγιο Πνεύμα, εμάς τους σημερινούς ολιγόψυχους Έλληνες, που βαλλόμαστε σχεδόν από τους πάντες για την ελπίδα μας, που με χαρά διαλαλεί και ο ίδιος:
«Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα ‘ναι».

~ Στα εθνικά θέματα αναφερόταν συχνά . Μας έλεγε να μην έχουμε εμπιστοσύνη στους πολιτικούς . Επανειλημμένα μας είπε για την Πόλη , ότι θα την πάρουμε , ότι θα μαςτ ην δώσουνε . Κάτι θα ανάψει μεταξύ Τούρκων και Ρώσων και θα κατέβουν οι Ρώσοι και θα πάρουν την Πόλη . Μετά , θέλοντας και μη , θα τη δώσουν στην Ελλάδα .Εμείς θα είμαστε θεατές σε αυτόν τον πόλεμο . Όταν τον ρώτησα : ‘πως θα κάνουμε κουμάντο την Πόλη με τόσο κόσμο που έχει ;’ Είπε : ‘Μην στεναχωριέστε , υπάρχουν πάρα πολλοί μέσα στην Πόλη , οι οποίοι δεν είναι Τούρκοι , όπως νομίζετε, και θα συνεργαστούν μαζί μας . Δεν θα χρειάζονται και πολλοί Έλληνες για να κάνουν ‘κουμάντο ’ την Πόλη . Πολλοί από αυτούς είναι κρυπτοχριστιανοί.’
Πολλά χρόνια πριν ακουστεί το Κοσσυφοπέδιο μας έλεγε : ‘ Κάτι βράζει εκεί πέρα , στο Κοσσυφοπέδιο ’. Αναφερόμενος σε πολιτικά θέματα : Να ψηφίσετε όποιον βλέπετε ότι είναι ο καλύτερος , όποιον αγαπά πιο πολύ τον Θεό και την πατρίδα , αυτόν να ψηφίσετε ’ .

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1, Σελ 71


Πολλές φορές συζητούσαμε για τα εθνικά θέματα . Μου έλεγε : ‘μην φοβάσαι , μην στενοχωριέσαι . Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα , δεν πρόκειται να μας πειράξουνε . Αλλά ακόμα και να μας πειράξουν , αυτοί θα βρεθούν σε πολύ χειρότερη μοίρα από ότι εμείς . Την πατρίδα μας την αγαπάει ο Χριστός . Δεν θα μας αφήσει έτσι ’. Πάντα είχε πίστη και ελπίδα ότι όλα τα εθνικά μας θέματα , σιγά σιγά , θα λυθούν υπέρ της πατρίδας μας . Όταν του υπενθύμιζα τις απειλές των Τούρκων, έλεγε : ‘Ας τους να λένε . Δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα . Δεν μπορούν να μας πειράξουν εμάς . Ο Θεός είναι μαζί μας και μη στενοχωριέσαι. Αυτοί ότι και να πούνε , πάντοτε θα είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από εμάς ’ . Όταν του έλεγα για τα Σκόπια , για τον Γκλιγκόρωφ , ο παππούλης έλεγε : ‘Αυτόν άστον να φωνάζει. Τι μπορούν να μας κάνουν ; Αυτοί μια χούφτα άνθρωποι ….. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα . Αυτοί θα τα βρουν μπροστά τους ’ . Ποτέ δεν ανέφερε ότι θα μας πάρουν την ονομασία της Μακεδονίας .

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1,
 Σελ 87-88

Όταν ρωτούσαν το Γέροντα για την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία , πάντα έφερνε στον λόγο του την προφητεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού . Έλεγε συγκεκριμένα , ότι οι Ρώσοι – το ξανθό γένος – θα δώσουν την Πόλη στους Έλληνες . Ήδη από τις αρχές του 80 ο Γέροντας μιλούσε για την διάλυση της Σοβιετικής Ενώσεως και για την κατάρρευση , επίσης , των κομουνιστικών καθεστώτων σε όλα τα κράτη του Ανατολικού Μπλοκ . Όταν μιλούσαμε για τα μαρτύρια των χριστιανών στην τότε κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση , ο Γέροντας έλεγε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να γεμίσει το Μαρτυρολόγιο της Ρωσίας με καινούριους μάρτυρες. Έβλεπε ότι ο κομμουνισμός , άθελα του, γινόταν μέσο αγιασμού για την Ρωσία, γιατί έλεγε ότι το αίμα των μαρτύρων θα ήταν αίμα ποτίσματος , που θα αναγεννούσε πνευματικά την Ρωσία . 

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1,
 Σελ 140

Τον ρώτησατι γνώμη έχει για τα Σκόπια και μου είπε :΄Ας τα Σκόπια . Μην τα λογαριάζης ’ . Για την Αλβανία μου είπε : ‘Όταν μια γίδα θέλει να φάει ξύλο , πάει και ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνου. Έτσι κάνουν και οι Αλβανοί τώρα . Ας τους . Μην τους λογαριάζεις . Μη φοβάσαι’ . Για την Κωνσταντινούπολη έλεγε ότι : ‘Κάποτε θα την πάρουμε την Πόλη . Δική μας είναι. Εμείς δεν θα πάθουμε κακό. Όταν θα ξεκινήσουμε για τον πόλεμο θα την έχουν πάρει την Πόλη οι άλλοι . Στα μισά οι Έλληνες θα γυρίσουν πίσω . Την Πόλη θα την έχουν πάρει οι Ρώσοι και θα μας την δώσουν . Όχι ότι οι ίδιοι μας αγαπούν , αλλά θα υποχρεωθούν να μας την δώσουν από τις περιστάσεις ’. Για τα «Εξαμίλια» έλεγε ότι αφορά το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας . Για τους Τούρκους , που συνέχεια δημιουργούν προκλήσεις , ο Γέροντας έλεγε : ‘Οι Τούρκοι … ας τους αυτούς .Αυτοί τα κόλλυβα τα έχουν στο ζωνάρι τους . Τά χουνε , τα κουβαλούν μαζί τους…’. Όσο για το πότε θα διαλυθεί η Τουρκία , όσες φορές και αν τον ρωτήσαμε κα το συζητήσαμε , ποτέ δεν το έλεγε : ‘Αυτό δεν το ξέρουμε . Ο Θεός μας είπε ότι θα μας δείχνει σημεία . Τα πράγματα , όμως προς τα εκεί βαδίζουν…’

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1,
 Σελ 259-260
πηγή:  simeiakairwn
agiosgeorgioshaidarioy

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology