Πασχαλιά: Γιατί θεωρείται φυτό του Πάσχα και ευλογημένο από την Παναγία;

Η πασχαλιά είναι ίσως ένα από τα λίγα λουλούδια που έχει συνδεθεί τόσο έντονα με την περίοδο του Πάσχα. Κι αυτό δεν το οφείλει μόνο στο όνομά της, αλλά και στο γεγονός ότι ανθίζει μία φορά το χρόνο, για είκοσι έως τριάντα μέρες, κοντά στο Πάσχα.



Σύμφωνα με την παράδοση, η πασχαλιά θεωρείται ευλογημένη από την Παναγία για δύο βασικούς λόγους.
Καταρχήν η πασχαλιά λέγεται πως ήταν το δένδρο που πρόσφερε τη δροσιά και τον ίσκιο του στην Παναγία και τον Ιωσήφ, όταν όδευαν προς την Αίγυπτο, στην προσπάθειά τους να σώσουν τον νεογέννητο Χριστό από τη δολοφονική μανία του Ηρώδη. Τότε η Παναγία το ευλόγησε να είναι πάντα φορτωμένο με πανέμορφα ευωδιαστά άνθη.
Το όνομά της όμως η πασχαλιά το απέκτησε αργότερα, αμέσως μετά τη Σταύρωση του Ιησού. Σύμφωνα με μια παράδοση, όταν σταύρωσαν τον Χριστό, ταλαιπωρημένη και τσακισμένη από τον πόνο και το κλάμα, η Παναγία περπάτησε λίγο και κάθισε να ξεκουραστεί κάτω από ένα δέντρο που ήταν γεμάτο φύλλα, αλλά όχι άνθη. Ήταν το ίδιο ακριβώς δέντρο που είχε φυτρώσει στην έρημο, το οποίο όμως δεν άνθιζε ποτέ. Κουρασμένη καθώς ήταν, αποκοιμήθηκε. Το δέντρο τότε άρχισε σιγά-σιγά να ρίχνει όλα του τα φύλλα και να σκεπάζει απαλά την Παναγία, για να τη ζεστάνει.
Όταν η Παναγία ξύπνησε, πρόσεξε τα γυμνά κλαδιά του δέντρου και προς στιγμήν απόρησε. Μα σαν είδε όλα εκείνα τα φύλλα που τη σκέπαζαν και τη ζέσταναν, ευλόγησε το δέντρο λέγοντας: «Να είσαι πάντα ευλογημένο και μοσχοβολημένο». Με την ευλογία της Παναγίας το δέντρο γέμισε καταπράσινα φύλλα και άνθισε για πρώτη φορά. Και ονομάστηκε Πασχαλιά.
Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, η πασχαλιά είχε φυτρώσει κοντά στον Γολγοθά και, βλέποντας τον Κύριο να σταυρώνεται, μαράθηκε από τον καημό της. Όταν τρεις μέρες μετά ο Ιησούς αναστήθηκε, το δεντράκι ζωντάνεψε για να πάρει κι αυτό μέρος στη μεγάλη χαρά της Ανάστασης!

http://orthodoxplanet.com/

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology