Σιάτιστα: Αναβίωσαν τα "Σούρουβα" στις 30 Δεκεμβρίου 2017 (φωτο-βίντεο)

Τα Σούρουβα αναβίωσαν και φέτος με μεγάλη συμμετοχή κόσμου στις πλατείες Γεράνειας και Χώρας, μάλιστα στη Σιάτιστα... βρέθηκε και ένα χορευτικό group από την Ιταλία στα πλαίσια σεμινάριου χορού, στην κάμερα του Siatista-Info μίλησε η υπεύθυνη του group κ. AnnaLisa με τα καλύτερα λόγια για την Σιατιστινή φιλοξενία

Τρεις κλαδαριές άναψαν στην πόλη μας, μία στην πλατεία Χώρας από τον Σύλλογο Αμπελουργών «Ο Άγιος Τρύφων», μία στην πλατεία Γεράνειας από τον Ιππικό Σύλλογο «Ο Άγιος Μόδεστος» και μία έξω από τα ΚΑΠΗ από παρέα Σιατιστινών.
Τοπική ορχήστρα διασκέδασε τον κόσμο με χάλκινα, ενώ οι σύλλογοι προσέφεραν κρασί και διάφορα κεράσματα.


Τα παλιά χρόνια στη Σιάτιστα επαναλαμβάνονταν το ίδιο έθιμο της κλαδαριάς και στις 30 Δεκεμβρίου, με τη διαφορά η κλαδαριά γινόταν με κάθε λογής εύφλεκτα υλικά από υπολείμματα αχύρων σταύλων, χαρτιών, ξύλων κ.λ.π μικρή και χωρίς την επισημότητα των καλάντων. Οι δε ομάδες απαρτίζονταν από μικρά μόνο παιδιά.
 
Τα τραγούδια ήταν τα ίδια και άλλαζαν μόνο τη λέξη ‘‘Κόλιαντα’’ σε ‘’Σούρουβα’’ δηλ καρποί καρύδια, κάστανα, κυδώνια και ψωμιά. Αντί δηλαδή να πούνε κόλιαντα μπαμπού μ’ κόλιαντα κι μένα κουλιαντίνα, έλεγαν σούρουβα μπάμπουμ σούρουβα κι μένα τσ’ σουρουβίνα.

Τραγουδούσαν για να μεταδώσουν τη χαρμόσυνη αγγελία της επικείμενης ανατολής η έλευσης του νέου χρόνου.


Γ.Γ. Siatista-Info

Δείτε στο βίντεο το παρακάτω βίντεο από τον Siatista-info ευχές από τον Δήμαρχο Βοϊου Δ. Λαμπρόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Β. Σημαντράκο, τον πρόεδρου του Ιππικού συλλόγου Σιάτιστας Γ. Ζιώγο και τουν πρόεδρο του Αμπελουργικού Συλλόγου Σιάτιστας Απ. Τσιαούση αλλά και την Ιταλίδα κ. Ανναλίζα.





Πηγή:siatista-info

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Recent in Technology